Etetése- takarmányozása

A GÖRÖG TEKNŐS TÁPLÁLKOZÁSA, ETETÉSE

A görög teknősről elsősorban nagyon fontos tudni, hogy egy növényevő állat.

A legegészségesebb és legoptimálisabb módja a fogságban történő etetésének, ha vadon termő, itthon is természetben megtalálható növényeket kínálunk neki, mint például: nagy útifű, lucerna, gyermekláncfű, tyúkhúr, fehérhere, stb.

the-land-turtle

Amit még szintén adhatunk görög teknősnek, habár egy fokkal már távolabb áll a természetes étrendjüktől: különféle zöldségek és gyümölcsök nyersen, esetenként feldarabolva kisebb és könnyebben fogyasztható darabokra – alma, saláta- és káposztafélék, kígyóuborka, cukkini, paradicsom, görögdinnye, eper, és továbbiak (krumpli- és retekfélék NEM tartoznak ide). Megjegyzendő, hogy salátafélékből minden nap kaphat (pl  a jégsalátát kerüljük, mert nincs semmi tápértéke), viszont a gyümölcsökből figyeljünk, hogy teknősünk csak legfeljebb heti EGYSZER kapjon.
Fontos megjegyeznünk, hogy paradicsomot max havonta egy alkalommal kaphat!

letoltes-2

Szükséges még tudni, hogy a görög teknősnek szüksége van arra, hogy megfelelő vitaminokhoz is hozzájusson, amihez fogságban egyébként nem tud, ezért érdemes a táplálékát kalcium tartalmú vitaminkészítménnyel „megfűszerezni” (ezen a linken találsz ilyet.)

Akár vadon beszerzett, akár boltban vett táplálékot adunk teknősünknek, mindenképp érdemes alaposan megmosni, mielőtt odaadjuk neki. Minden nap igénylik az ételt, akár kétszer is kaphatnak naponta enni, de figyeljünk arra, hogy inkább a reggeli órákban egyen, illetve délután is lehet neki enni adni. Ez a görög teknős emésztésének a természete miatt szükséges.

300

Mit jelenthet, ha nem szeretne enni a görög teknős? Ez jelentheti akár azt is, hogy nem megfelelő a hőmérséklet körülötte, lehet attól is, hogy túl kis helyen van tartva, vagy sokat van zargatva és nem tud nyugodtan enni, de ritkán akár betegség is okozhatja. Szabadban tartott görög teknősöknek általában könnyebben megjön az étvágya. A görög teknős szabadban való tartásáról bővebben ITT olvashatsz.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.