Szaporodása

GÖRÖG TEKNŐS SZAPORODÁSA/SZAPORÍTÁSA

A legtöbb szárazföldi teknős, így a görög teknős esetében is a szaporodáshoz a téli nyugalmi szakaszt követő időszakra van szükség (április-május környéke). Ez a párzási időszak kezdete és egyben fő időszaka. Ha otthon szeretnénk szaporítani, akkor érdemes a nyugalmi időszakban teleltetni az állatot (erről bővebben ITT találsz információt)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szaporodásuk első fázisában a hím udvarolni kezd a nősténynek, ami a görög teknősöknél úgy néz ki, hogy a hím elkezdi a nőstény lábát harapdálni miközben kergeti, lökdösi, ezzel pedig arra kényszeríti a nőstényt, hogy megálljon, ezután zavartalanul történhet meg a megtermékenyítés.

Körülbelül 4-6 héttel a párzás után a nőstény tojásrakó helyet keres. Onnan tudjuk ezt megállapítani, hogy elkezd „idegesen” viselkedni és kutakodni maga körül. A tojásokat egyetlen fészekbe rakja le, nagyjából 2-10 db-ot, a méretük pedig körülbelül 25×30 mm.

rmi20040720_019

Ha a teknőst kint tartjuk kifutóban, és a tojásait ott rakja le, akkor nagyon gyorsan rakjuk át keltetőbe (ugyanis az itthoni hőmérsékletünk NEM optimális a szabadban lévő görög teknős tojásoknak arra, hogy kikeljenek), ügyelve arra, hogy miközben átemeljük őket, ne forgassuk meg a tojásokat és ne nyomjuk meg őket túl erősen, ugyanis nagyon érzékenyek.

egg

A tojások kikelésének idejét számos tényező befolyásolhatja, mint például a hőmérséklet és a páratartalom. Átlagosan 2-3 hónapra van szükség arra, hogy a tojások kikeljenek. A frissen kikelt teknős nagyjából 25-30 mm.

A keltetőről:

Lehet kereskedelmi forgalomban is kapni kifejezetten hüllőtojás-keltetőt, de akár otthon is elkészíthetjük, ha megfelelően tudjuk szabályozni a hőmérsékletet és páratartalmat az egyéb felszerelések menüpontban találtok.

Először is szükség van egy vízhatlan tálcára/magas falú edényre, ahol a tojások lesznek elhelyezve. Ezt a tojástartót helyezzük nagyobb akváriumba, majd töltsük fel vízzel addig, hogy a tojástartóba ne juthasson víz (!). Ha szükséges, akkor a tálca alá helyezhetünk valamilyen tárgyat, hogy megemeljük. A víz aljára kell helyezni egy fűtőszálat, ez fogja szabályozni majd a hőmérsékletet, páratartalmat a terráriumban. Az akváriumot úgy kell lefedni, hogy ferdén, kissé megdöntve egy üveglapot ráhelyezünk. Erre azért van szükség, hogy a lecsapódott pára véletlenül se essen rá a tojásokra, hanem szépen le tudjon csorogni és visszakerüljön a vízbe. A legjobb, ha a terráriumban a víz a tér egyharmadát tölti ki. Még azelőtt ellenőrizzünk mindent és melegítsük elő a terepet, hogy beraknánk a tojásokat. A görög teknős (testudo hermanni) esetében  a páratartalom 75-100% közé kell hogy essen, valamint a hőmérséklet állandóan legyen 27°C és 31°C között.

letoltes-1

Ha mindent jól végeztünk, és folyamatosan ellenőriztük a tojások állapotát, akkor maximum 3 hónap alatt kikelnek a görög teknősök

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.