Teleltetés

GÖRÖG TEKNŐS TELELTETÉSE

A görög teknősnél télen fennáll számunkra az az opció, hogy vagy terráriumban tartjuk őket, vagy pedig teleltetjük őket. A teleltetés viszont számos kockázatot rejt magában, ezért inkább azokat az teknősöket teleltessük csak, amiket tenyészteni is szeretnénk. Teleltetés csak kifejlett és teljesen egészséges állat esetében lehetséges! Ha fiatal vagy lappangó betegséggel rendelkező görög teknőst szeretnénk teleltetni, akkor könnyedén elpusztulhat!

20

A teleltetés lényege, hogy a görög teknős anyagcseréje drasztikusan lelassul, és így akár hosszú hónapokon át képes táplálék nélkül életben maradni. A teleltetett görög teknős tovább is él, mint a nem teleltetett, hiszen a természetben is ezt az életmódot folytatja. Ha nem elég alacsony a hőmérséklet, akkor viszont az anyagcsere nem is lassul le eléggé, így éhen pusztulhat a teknős. Az ideális hőmérséklet maximum 8°C, minimum 3°C legyen. Se felette, se alatta!

30

Teleltető helynek ideális: pincék, garázsok, kamrák, ahol biztosítható a kívánt hőmérséklet tartósan! Időtartama 5-6 hónap. Fokozatosan érdemes a görög teknőst rávezetni a teleltetésre, ezért kb. 3 héttel a kezdés előtt lépésről lépésre vonjuk meg tőle a hőt és a világítást. Az utolsó 3-4 napon már ne adjunk neki enni, csak inni, majd az utolsó napon tegyük egy olyan tárolódobozba, aminek szórtunk az aljára szalmát/kókuszrostot/faforgácsot (ITT találsz ilyet). Másfél-két hetente feltétlenül ellenőrizzük a teknőst/teknősöket, de ügyeljünk arra, hogy ne zavarjuk meg őket. Ha túl korán felébredne, akkor vissza kell tenni a terráriumba és el kell kezdeni ETETNI, ITATNI, ne tegyük vissza telelni! Az ébredő állatot fokozatosan melegítsük fel, napról napra melegedő környezete legyen. A lámpát úgy kell elhelyezni, hogy legyen egy pontja a terráriumnak, ahol 30-33°C van körülbelül. Pár napon belül a teknős el fog kezdeni enni, viszont ha 1 héten belül nem eszik, akkor azonnal vigyük állatorvoshoz.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.