Cites engedély

A CITES ENGEDÉLYRŐL

A CITES, más néven a Washingtoni Egyezmény (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Flora and Fauna) a veszélyeztetett vadon élő állatok és növények kereskedelmét szabályozó egyezmény, aminek az a célja, hogy ellenőrizze a veszélyeztetett fajokkal való kereskedést és megakadályozza egyes fajok kihalását. Majdnem harmincötezer különböző faj tartozik a CITES védelme alá.

3_eu-bizonylat

Az egyezmény több függelékből is áll, ebből a legveszélyeztetettebb fajok az első függelék alá tartoznak. Ezek a fajok már kihalás közelében vannak és mindennemű kereskedelem tilos velük kapcsolatban.

A görög teknős a második függelék alá tartozik, úgy mint a legtöbb szárazföldi teknősfajta. Az ebben a függelékben szereplő állatok nincsenek annyira kritikus helyzetben, tehát a velük való teljesen kereskedelem legális, viszont szigorú ellenőrzés alatt van, a fajok védelme érdekében. Ezért a görög teknős esetében is, ahhoz hogy görög teknőst tartására adnánk a fejünk, szükséges hogy olyan dokumentumot kapjunk, aminek a neve CITES ENGEDÉLY. Ilyen engedély megléte nélkül a görög teknőssel való kereskedelem illegális!

Ez az engedély a kis teknősök esetében fényképes, amit félévente meg kell újítani, valamint ha a görög teknős páncéljának a hossza meghaladja a 10 cm-t, akkor mikrochipet kell ültettetni az állatba állatorvos által.

Ha tulajdonosváltozás történik, akkor azt 30 napon belül jelezni kell a legközelebbi Környezetvédelmi, Természetvédelmi, és Vízügyi Felügyelőségnek, Budapesti vagy egyéb Pest megyei lakhely esetében e-mail küldése szükséges erre a címre: kozepdunavolgyi@zoldhatosag.hu

Részletes útmutató állattartóknak

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.