Terrárium- élőhely kialakítása

Görög teknős terrárium berendezése lépésről lépesére

Ebben a cikkben összefoglaljuk nektek, hogy hogyan rendezzetek be professzionálisan egy terráriumot egy szárazföldi teknős- görög teknős számára!

Fontos megemlíteni, hogy az élettér kialakítása során mindig azt vegyük figyelembe, hogy az állatnak mi a jó és nem azt, hogy esztétikailag mennyire felel meg az elvárásainknak, tehát a dekorációs szempontokat szorítsuk háttérbe most.

Első lépés: Terrárium kiválasztása:

Legelső lépésként azt kell eldönteni, hogy milyen és mekkora terráriumba kerüljön kedvencünk!

Az is kérdés, hogy hány teknőst szeretnénk együtt tartani, ettől is függ természetesen a méret.
Mivel a görög teknősök talajlakó állatok így fekvő terráriumot kell neki választani, az álló terráriumok (pl amit kaméleonnal javasolnak) azok itt nem lesznek jó választások, mert túl magas így nem jut elég hő a terrárium aljára.
Vannak olyanok, akik ketrecben tartják teknősüket, ez is egy jó megoldás lehet.

100

A terrárium lehetőleg zárt legyen, hogy megtartsa a meleget és felül legyen ellátva egy olyan széles rozsdamentes acél szellőzővel, ami elegendő légmozgást biztosít a terrárium belsejében.

A sziklaháttér görög teknős terráriumnál nem fontos szempont, inkább dekorációs funkciókat tölt be.

Mekkora legyen a terrárium?

2

Természetesen minél nagyobb annál jobb, de iránymutatásként itt van pár konkrét méret:

Ha egy teknősünk van, akkor egy éves korig egy 60x40x25 cm
két növendék teknősnél 80x50x30

Két felnőtt példány végleges lakhelye pedig legyen minimum 120x80x30

De találsz ITT standard méreteket vagy kérhetsz egyedi árajánlatot elérhetőségünk bármelyikén!

 

Második lépés: Fényforrás és világítás beüzemelése

unnamed-4-300x225

A terrárium világításának, fűtésének a legegyszerűbb módja a terrárium tetejére elhelyezhető kerámia lámpabúra, ami azon kívül, hogy rendívül esztétikus, nagyon jól elnyeli a hőt és lefele koncentrálva adja le.

Ezekbe már könnyű belehelyezni a megfelelő izzókat, ami egy melegítő és egy UVB izzó lesznek. Előbbiből egy 50W-os az, amire szükségünk lesz, UVB-ből pedig a kezdő terráriumnál 13W-os, a nagyobbnál 25W-os kell majd. A melegítő izzó alatt az optimális hőmérséklet 32-37 celsius fok. Ki kell alakítani neki árnyékos részeket is, itt pedig legyen 23-27 celsius fok. Ezen kívül érdemes figyelni a páratartalomra is, hogy 50-60 % körül mozogjon a terráriumban/szobában.
Ha nincs meg akkor érdemes permetezni néha.

200

Kiemelten fontos még, hogy a terrárium tetején elhelyezett szellőző nem készülhet gyúlékony anyagból, valamint nem is „kihagyható”, hiszen ha közvetlenül az üvegre helyezzük a búrát, akkor az meg is szűri az UV fényt.

Harmadik lépés: A terrárium berendezése

 

Aljzat

Az első, amit el kell dönteni, hogy a teknősnek milyen aljzatot rakunk be a terrárium aljára.
Görög teknősök számára a legjobb választás az erdei föld, ami tele van ásványi anyagokkal, ha emellett rakjuk le voksunk fontos, hogy olyan helyről gyűjtsük be ahol nincsen szennyezve (pl kutya vizelettel, stb), akár sütőben ki is lehet sütni a kintről gyűjtött földet.
Ha nincs lehetőségünk erre, akkor a  nálunk is kapható aljzatok közül a legjobb a speciális teknősföld aljzat! Ehhez hozzáadott vitaminok vannak keverve, ezzel kapva egy tökéletes talajkeveréket.

Berendezési tárgyak

0020

Amire mindenképpen szüksége lesz teknőseinknek az egy barlang/búvóhely ahova elbújhat, e-nélkül nincs meg a biztonsági érzete, ebből akár többet is rakhatunk a terráriumba!

Szükségünk lesz ezen kívül egy itató edényre, amiből isznak, ebbe kényelmesen bele tudjanak mászni és inni tudjanak, de annyira ne legyen mély, hogy teljesen ellepje őt. Illetve egy etető edényre, ebben fogjuk nekik tálalni az ennivalót, ez lehet egy akármilyen lapos edény, tál.

2001

Ezen kívül esetleg a dekoráció kedvéért elhelyezhetünk a terráriumban műkoponyákat vagy más berendezési tárgyakat, ilyeneket ITT  találsz

Terrárium takarítása

Fiatalabb egyedeknek 3-4 hetente elegendő aljzatot cserélni, idősebb példányoknak 2 hetente javasolt! Nagytakarításkor az üveget ecetes vízzel javasolt lemosni, vegyszereket TILOS használni! Csak természetes tisztítószereket!

Terrárium elhelyezése

Olyan helyre érdemes elhelyezni a terráriumot ahol éri őket a természetes napfény, de mégsem közvetlen éri őket a napsütés, mert hőgutát kaphat, így egy félárnyékos helyet javaslunk!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.