Görög teknős fajleírása

A GÖRÖG TEKNŐS – TESTUDO HERMANNI

A  görög teknős, latin nevén testudo hermanni természetes élőhelye Görögország, Bulgária, Románia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország. A sziklás, bokros, bozótos vidékeket kedvelik, ahol egyaránt előfordul erős napsütés és kellemes árnyék, elszórtan helyezkednek el a fák. A kifejlett hímek mérete nagyjából 15-20 cm között van, míg a nőstények ennél nagyobbra nőnek, ők 18-25 cm nagyra is megnőhetnek. Domború, sárga-barna-fekete színekkel borított hátpáncéllal rendelkezik. A kis görög teknősök a késő tavaszi-nyári hónapokban kelnek ki a tojásokból, élethosszuk pedig a 70-80 évet is elérhetik fogságban, ha megfelelően gondozzuk őket. Gyakran n fordul elő, hogy ennél sokkal tovább is életben maradnak. Súlyuk kifejlett korukban nagyjából 1-1,5 kg.

testudo_hermanni_boettgeri_ll_008

Ivarérettségüket 8-10 éves korukban érik el. A fiatal teknősök nemét még nem lehet megállapítani, habár fejlettebb állatoknál már szembeötlő a különbség: a hímeknek jóval hosszabb és vastagabb a farka.

A görög teknős 2 alfajra osztható. Van a testudo hermanni és a testudo hermanni boettgeri. Úgy lehet őket megkülönböztetni, hogy a sima testudo hermanni combpajzsa nagyobb mint a mellpajzsa, és a testudo hermanni boettgeri esetében ez pont fordítva van, valamint az ő páncéljának a lemezei kevésbé domborúak és enyhén világosabbak.

photo_1_fotor_1439165111194_22503689_ver1-0_640_480

A görög teknős otthoni tartásához CITES engedélyre van szükség, hiszen védettség alatt áll. További információk a CITES engedélyről  ITT

Életmódjuk:

Novembertől márciusig téli nyugalmi időszakuk van, vagy ahogy a köznyelv mondaná: „téli álom” (a teleltetésről bővebb információt ITT találsz: ). Ébredésük után 1 héten belül elkezdenek táplálkozni, majd ha megfelelően beindult az emésztésük és a szervezetük a normális tempóra gyorsult, akkor megkezdődik a párzási időszak (a szaporodásukkal kapcsolatban ezen a linken találsz több információt:). Természetes élőhelyeiken fogyasztanak nagy rosttartalmú növényeket, valamint alkalmanként hullott gyümölcsöket is.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.